Kategorier
Annat

Bygg din egen luftsolvärmare

Bra ventilation är viktigt och det finns många sätt att både förbättra inomhusluften och samtidigt spara energi. Oavsett storlek på installationen så kan man finna smarta lösningar.

Bra ventilation är väldigt viktigt för både kvaliteten på inomhusluften och för att spara energi genom att antingen återanvända värmen eller tillföra ny. Har man ett stort projekt så kan det vara bra att anlita proffs för installation. Exempelvis så är det enkelt att hitta bra kompetens hos en ventilationsfirma i Stockholm. Men om man vill förbättra ventilationen och samtidigt få ner värmekostnaderna så kommer här ett tips.

Gör det själv med smart lösning från solen

En luftsolvärmare är en mycket enkel konstruktion som är billig att tillverka, enkel att bygga och som både sänker värmekostnaden samtidigt som den förbättrar ventilationen. I princip så är det en isolerad låda med rör där luften cirkuleras med en fläkt. Med en plastskiva framför hänger man den på väggen och låter solen värma upp luften i rören.

Rören kan man fördel göra själv med hjälp av halvliters ölburkar, den tunna aluminiumen passar perfekt för att leda värme. Om man exempelvis vill använda den där det saknas el och vill hålla nere kostnaderna så kan man använda en billig datorfläkt tillsammans med en liten solcellspanel. Ju större lådan är ju mer värme ger det men bygger man större modeller så krävs även en större fläkt. Vill man göra det lite mer avancerat så kan man koppla på temperatursensor så hela systemet går per automatik vid givna temperaturer.