Kategorier
Vårdnadstvist

Viktigt att behålla lugnet vid en vårdnadstvist i Stockholm

Vi människor är inte skapade för att hantera långvarig stress. En vårdnadstvist i Stockholm kan lätt dra ut på tiden. Hur gör man för att behålla lugnet?

Det är inte lätt att gå igenom stora förändringar. När det dessutom är en förändring som innebär att man måste slåss för det man har, till exempel rätten att få se sitt eget barn, kan det verkligen ta luften ur en. Hur hanterar man ens en sådan situation? Det är en sak att det tar slut med en partner, men barnen är en annan sak.

Det första steget som kommer att göra att stressnivåerna sjunker är att anlita ett juridiskt ombud inför en vårdnadstvist. När du har professionell hjälp som står på din sida i alla väder är det genast lättare att ta de andra stegen. Men dina handlingar spelar också roll.


Ditt ansvar vid en vårdnadstvist

Det är inte alls lätt när man är trött och upprörd, eller när det är mycket känslor inblandade. När det handlar om ens egna barn kan det lätt bli heta diskussioner, och det är verkligen inte bra för någon. Det är mycket svårare att tänka klart när man är känslomässigt involverad.

Något som är viktigt i en vårdnadstvist är att du kan visa att du är ansvarsfull. Att skrika och svartmåla sin partner eller andra personer som är viktiga i barnens liv är några saker som verkligen kan förstöra för dig själv. Det är också viktigt att du är villig att samarbeta och att komma fram till en lösning.

En vårdnadstvist ska alltid fokusera på barnens bästa

Oavsett vilka problem du och din före detta partner går igenom får fokuset aldrig hamna på er när det egentligen är en fråga om barnens bästa. Era barn har rätt till ett lugnt och tryggt hem, där de kan växa och utvecklas till trygga människor. Ett barn behöver båda sina föräldrar.

Det är bra att ni som föräldrar inser det, och det kommer att göra processen mycket lättare och mer stressfri när ni samarbetar enligt den insikten. Så länge inte barnens hälsa är i fara på grund av en våldsam förälder, eller en förälder som inte klarar av att ta hand om en annan människa, har båda föräldrar rätt till att spendera tid med sitt barn.