Kategorier
Rör

Kan jag utbilda mig till rörmokare i Solna?

Siktar man på att utbilda sig till rörmokare så ska man veta att det först och främst är ett yrke där det alltid behövs kunniga och duktiga människor och att detta även gäller på sikt. En rörmokare – eller en som vill bli det – kommer därför att ha en ganska ljus framtid och detta egentligen var i Sverige man än bor.

Hur blir man då rörmokare? Jo, här finns det några alternativ och det vanligaste och kanske bästa är att man söker sig till en yrkeshögskola där man får lära sig yrket från grunden både teoretiskt och i praktiken. Dessa yrkeshögskolor ligger utspridda lite överallt och om man exempelvis bor i Solna så finns det inga problem då det bara i Stokcholmsområdet finns en hel del att välja bland. Det går även att läsa till rörmokare på distans och med detta menar man att man studerar hemifrån och dyker upp på skolan vid prov eller andra viktiga saker. Här kan du alltså bo i Solna men tillhöra en yrkeshögskola i Luleå där du sköter dina studier till rörmokare.

Det tredje alternativet om man vill bli rörmokare är att man går som lärling och detta har faktiskt visat sig vara ett väldigt populärt sådant. Genom att gå som lärling så hoppar man nämligen in direkt på en firma och jobbar vid sidan om – det vill säga att man får utföra och lära sig arbetet allt eftersom. På så sätt kan alltså en kille i Solna börja som lärling hos en rörmokare i området och känna efter om yrket passar honom och samtidigt lära sig svårare och svårare uppgifter.

Lärlingsprogrammet är således perfekt för den skoltrötte och samtidigt bra om man vill känna efter hur man passar för yrket i fråga. Det är ju inte säkert att denna kille i Solna har fallenhet för att bli rörmokare och då kan han ju bara sluta – detta istället för att ta studielån och efter ett år inse detta. Vi får hoppas att lärlingsprogrammet fortsätter då det dels får unga människor på rätt köl och dels får dem att se sina begränsningar och sin potential. Sedan om det handlar om en rörmokare i Solna eller en snickare i Härnösand spelar ingen roll.

Finns det många jobb för en rörmokare i Solna?

Men om vi fortsätter med hur branschen för rörmokare ser ut så sa vi alltså att det även i framtiden går att få jobb och i en ganska stor omfattning. Detta gäller framförallt i större städer som Stockholm och orter i närheten som Solna – detta då man där bygger så pass mycket nytt samt att de befintliga husen alltid behöver renoveras och ses över. I Solna har man ju exempelvis Karolinska Sjukhuset som ett bra exempel på hur ett nytt, stort bygge kan få yrken som rörmokare att under en längre tid vara sysselsatta med olika uppdrag. Det här gäller ju, som sagt, i stort sätt alla nybyggnationer i Stockholm och där rörmokare alltså behövs.